Sunday, April 23, 2017

Justiţia pe podium: roba şi alte accesorii ale dreptăţii


Indiferent de rolul pe care îl au în sala de... spectacol sau, mai corect spus, de judecatăactorii de pe scena justiţiei au în dotare o recuzită specială, de la robă şi insignă, până la principii solide sugerate prin vechi şi complexe simboluri ale dreptăţii.
Ţinuta de scenă: ROBA
Actorii cu rol principal în înfăptuirea justiţiei îmbracă o haină lungă şi largă, inclusiv la mâneci, de obicei neagră şi având guler gen tunică, la care se adaugă o bavetă din mătase a cărei culoare diferă în funcţie de instanţă: judecătorii de la judecătorii şi ceilalţi jurişti purtători de robă au bavete albe, iar judecătorii de la tribunale şi curţi de apel au bavete roşu-ciclamen, respectiv mov.
Culoarea robei judecătorilor a fost iniţial verde, în Evul Mediu, apoi stacojiu sau roşu aprins, începând din secolul al XV-lea. Negrul pentru robe, la modă actualmente, a fost decretat în Anglia la începutul secolului al XVII-lea de către judecătorii unei instanţe din Westminster, această reglementare fiind asociată, în semn de doliu, morţii regelui Charles al II-lea sau/şi a reginei Maria.
Regula culorii negre a robelor are două excepţii: grefierii de la toate instanţele poartă întotdeauna culoarea gri-petrol, iar judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, numai când se află în şedinţă de judecată a Secţiilor Unite, îmbracă robe de culoare mov. Purtarea robei este obligatorie atât pentru magistraţi – judecători şi procurori, cât şi pentru grefieri, avocaţi, consilieri juridici.
Accesorii: INSIGNA
În Româniainsigna judecătorilor conţine simboluri ca balanţa şi spada, cununa aurie de lauri, dar şi Constituţia pe care sunt înscrise cuvintele „JUS” şi „LEX” (drept şi lege). Simbolurile provin din Antichitate, de la iconografia zeiţa Themis, o femeie legată la ochi, având în mâini o balanţă şi o sabie care sugerează atât independenţa şi imparţialitatea judecătorului în înfăptuirea justiţiei, cât şi ideea de pedeapsă faţă de cei care încalcă legea.
CIOCĂNELUL... ieşit din scenă
Obiect foarte popular foarte des văzut în filmele americane, dar care lipseşte din recuzita judecătorilor româniciocănelul aparţinea, în mitologia scandinavă, zeului Thor al justiţiei, dar şi al războiului şi al fulgerelor. Acesta deţinea, pe lângă alte obiecte magice, un ciocan denumit Mjollnir („măcinătorul”), care nimerea întotdeauna ţinta şi revenea în mâinile sale ori de câte ori îl arunca, fiind asemănat cu un fulger.
Aşadar, stimaţi justiţiabili, deşi nimeni nu îşi doreşte să ajungă la justiţie, cu atât mai puţin în zilele noastre, dacă nu e altă cale, zic să înceapă... spectacolul împărţirii DREPTĂŢII! #legislatie #Moda #Procuror

No comments:

Post a Comment